Στο κέντρο ενημέρωσης μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με το απολιθωμένο δάσος του Έβρου, τη σημασία του και τη διαδικασία απολίθωσης. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε μοναδικά απολιθωμένα ευρήματα από κορμούς δέντρων, φύλλα, κοράλλια, ψάρια, κοχύλια κ.τ.λ. ηλικίας 35 έως 40 εκατομμυρίων ετών.
Απολίθωση είναι η διαδικασία διατήρησης ζωϊκών ή φυτικών λειψάνων ως απολιθώματα. Κατά την διαδικασία της απολίθωσης αντικαθίστανται τα οργανικά συστατικά ενός οργανισμού από ανόργανη ύλη, κάτω από ορισμένες συνθήκες, Έτσι μετατρέπεται σε ανόργανο σώμα που διατηρεί το σχήμα και τη δομή του οργανισμού (κύρια απολίθωση).
Η δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμης συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση της ευρύτερης περιοχή του Έβρου, όπου υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια. Έτσι, σε περίοδο έντονης δραστηριότητας εκσφενδονίζονταν από τον κρατήρα του ηφαιστείου λάβες, πυροκλαστικά υλικά, ηφαιστειακή στάχτη, η οποία κάλυψε την πλούσια υποτροπική βλάστηση της περιοχής. Ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή δράση δημιουργήθηκαν θερμά διαλύματα πλούσια σε διαλυμένο διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) και έτσι άρχισε μία έντονη υδροθερμική κυκλοφορία. Τα τελευταία διείσδυσαν και διαπότισαν τα ηφαιστειακά πετρώματα, στα οποία ήδη βρίσκονταν οι κορμοί των δέντρων, τα φύλλα, τα ψάρια, τα κοράλλια κ.α. και έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία των απολιθωμάτων. Κατά την απολίθωση, η οποία στην περίπτωση του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμης είναι τέλεια, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα μακροσκοπικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, αποτυπώματα φλοιού κ.τ.λ. καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του απολιθωμένου ξύλου, από τη μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος ή το είδος του απολιθωμένου κορμού. Το ίδιο, βέβαια, συνέβη και με τα υπόλοιπα ευρήματα.