Ακολουθώντας μια ήπια περιπατητική σηματοδοτημένη διαδρομή, από την είσοδο του Ξενώνα Απολιθωμένο Δάσος Holiday Villas, συναντά κανείς ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης, ηλικίας έως 40 εκ. ετών, είναι σπάνιας ομορφιάς και το μοναδικό στην Ευρώπη, που τα απoλιθώματά του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος. Η βόλτα θα σας αποζημιώσει πολλαπλά.
Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου θεωρείται από ειδικούς επιστήμονες Έλληνες και ξένους μοναδικό και ανεπανάληπτο γεωλογικό μνημείο και συγκεντρώνει σπάνια επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα πρόκειται για το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος της χώρας, το οποίο χρονολογείται στα 35 έως 40 εκ. χρόνια με σπάνια απολιθώματα του Ηωκαίνου, που προσθέτουν νέα επιστημονικά δεδομένα για την γεωϊστορική εξέλιξη των φυτών του παρελθόντος. Η εμφάνιση αυτής της παλαιοχλωρίδας για πρώτη φορά στην περιοχή , δηλαδή σε ένα νοτιότερο σημείο της βαλκανικής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη. Η μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους χαρακτηρίζεται από μια σπάνια παλαιοχλωρίδα Σπερματοφύτων, Γυμνοσπέρμων και Αγγειοσπέρμων δέντρων.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πολλά γένη και είδη που χαρακτηρίζουν το παλαιοπεριβάλλον και το κλίμα της ευρύτερης περιοχής. Τα σπουδαιότερα γένη και είδη που χαρακτηρίζουν την υποτροπική ζώνη και είναι χαρακτηριστικά της ηλικίας των 35 έως 40 εκ. ετών είναι: πτεριδόφυτα ( φτέρη) και το είδος Rumohra recentior με μοναδική εμφάνιση στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι φτέρες υποδηλώνουν βαλτώδη περιβάλλοντα.
Γυμνόσπερμα κωνοφόρα, όπως πεύκο (Pinus), καλόκεδρος (Calocedrus), σεγκόϊα (Seguoia), Ταξοδιίδες (Taxodium) κ.α.
Αγγειόσπερμα Μονοκοτυλήδονα, όπως φοίνικες (Sabal Major, Sabal raphifolia, Αγγειόσπερμα Δικοτυλήδονα, όπως προγονική μορφή Δρυός (Eotricobalanus), Σκλήθρο ( Alnus) Οξυά (Fagus) Δαφνίδες, κυρίως φύλλα κανέλας (Daphnogene), προγονική μορφή Αμπέλου, ένα σημαντικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο (Ampelopsis), Σφένδαμος (Acer) καθώς και πολλά άλλα είδη που συγκροτούν την υποτροπική χλωρίδα που εφύετο στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου πριν από 35 εκ χρόνια.